Trenquem els mites

Durant vuit mesos es va treballar amb un grup de 16 joves, 8 espanyoles i 8 austríaques, perquè es sensibilitzin sobre les causes de la violència contra les dones i coneguin els recursos que hi ha en els seus respectius països per lluitar contra aquesta discriminació. Què tenen en comú les nostres cultures i com canviar els rols actuals perquè les noves generacions eradiquin la violència cap a les dones .
Els dos grups en els seus respectius països han estudiat, aprofundit en com està afectant la violència de gènere, sobretot en els seus àmbits estudiantils , quines són les seves causes i on comença. Han realitzat diferents informes de les mesures i lleis a cada país . Com a colofó ​​han fet passos de com trobar solucions en els seus centres d’estudi, com a agents actives i actius contra la violència de gènere .
Durant la setmana del 13 al 20 de novembre , va tenir lloc l’intercanvi d’experiències al VII Fòrum International Contra les Violències de Gènere. En les diferents trobades, tallers, es van relacionar els dos grups, a més amb noies i nois dels respectius instituts o centres del grup de Barcelona, i van treure conclusions de com sensibilitzar i prevenir la violència entre la joventut.

Objectius :

Promoure, la sensibilització i la no violència activa de la ciutadania per part dels / les joves europees .
Potenciar , la formació en matèria d’igualtat i la no violència de gènere , així com promoure la solidaritat i la tolerància entre els / les joves europees .
Afavorir , l’entesa mútua , mitjançant el treball en equip .
Contribuir , a unes millors relacions entre homes i dones des del respecte , la igualtat i el dret de les dones a una vida digna i sense violència , formant agents actives contra la violència en els seus centres d’estudi .
Afavorir , la cooperació europea a través d’un projecte innovador , sobre un fenomen que afecta una gran part de la humanitat .

Com ? :

Hèlia és punt focal de WAVE (Xarxa contra la violència de gènere europea), amb aquestes companyes d’Austria es va organitzar i preparar l’intercanvi, fent possible que un grups d’onze joves de Viena participéssin en aquest projecte.

Amb anterioritat a l’acció i trobada de novembre , cada grup treball al seu país i es van elaborar diverses presentacions i un vídeo cada un en relació als Trenca els mites – som iguals .

La metodologia va ser el treball en equip , grupal i avaluant l’adquisició de coneixement en cada etapa , durant els vuit mesos del projecte .

L’intercanvi s’ha pogut dur a terme gràcies a la contribució de Joventut en Acció de 6.507 € .

Resultats :

Les / els participants han aconseguit una gran comprensió del tema , que els ha permès treure conclusions per aplicar en el seu dia a dia amb els seus companys / es del centre d’estudis .
L’intercanvi ha enriquit a aquests / es joves a saber què passa a la resta d’Europa i han pogut debatre amb joves de la seva edat com fer d’agents actives contra la violència entre els seus iguals .

En base a aquesta experiència des de l’Associació Helia , de l’Associació WAVE i s’ha sumat la Plataforma unitària contra les Violències de gènere , s’han compromès , han començat ja a tres instituts pilot , a donar formació , elements materials i coordinació amb les diverses institucions , per potenciar la creació d’una ” xarxa de joves stop violència” amb l’objectiu de ser referents en la solució de casos de relacions abusives i / o d’assetjament , fomentar accions per a la no violència i sensibilització envers les seves companyes i companys d’estudis .